Shopping Cart as a powerful conversion solution on Adobe Commerce

How important are our eCommerce shopping carts? How can we optimise our shopping cart to get more conversions? What are the pain points of our online customers?  Why do our customers abandon the shopping cart?  Why don’t our customers complete their online purchases?

To know everything related to your shopping cart, read the blog-post below.

What is a shopping cart? 

An eCommerce shopping cart is a powerful software tool to maintain and record all the products customer shortlists to purchase from your shopping portal.  Your site visitors can store the products they like and are interested in buying and then may purchase after browsing your entire catalog at the checkout stage. It not only acts as storage of items to be purchased but also serves several other important functions.

When the customers add items to their shopping cart, they can easily review and manage their selections. Customers can change the item’s sizes, colours, or quantities. They can continue doing this throughout browsing your website and later add, remove, or change items from the shopping cart. After they are done browsing your catalog, they can return to their cart and finalise the items they want to purchase at check out. 

A shopping cart also displays the various shipping and payment options, manages all the order information and sends it to you just as the retailer does, and sends updates to other parties as well, like your bank and delivery partners for order fulfilment.

How shopping carts can contribute to your eCommerce growth? 

When shopping carts are well optimised it creates smooth and easy consumer journeys that lead to increased sales. Shopping carts also deal with and manage all the crucial aspects for your eCommerce store and skyrocket your sales figures.

2 Types of the shopping cart:

The two primary sorts of carts on an eCommerce platform are:

1.   Hosted

Adobe Commerce is one of the best platforms for hosted shopping carts. You can build your online store, choose from pre-build shopping cart templates, build mobile apps, and access various other customised features. In addition, you get a support team that handles all issues for you in exchange for a fixed charge

2.   Self-hosted

On self-hosted shopping carts, you require to host the cart on your servers, download and manage the software on your own, set up the template, design the purchase button, and handle all other functionalities.

Features integrated with Adobe Commerce Shopping Carts 

If you want to enjoy all the benefits from your eCommerce store, just integrate a top-notch online shopping cart from the house of Adobe Commerce.       

·    Showcase Items

With the help of detailed individual user insights, and showcase the products buyers might be interested in adding along with the ones already selected.

·    Easy Management

Help your customers add or remove products, manage products, apply discount coupons, customise your listings and thus improve your shoppers’ experience.

·    100% Safety assurance     

There will be complete safety with all the money transactions and data processing as Adobe Commerce shopping carts will help you to build trust with your clients.

·    Adding products to cart

Adding products to the shopping cart will be smooth and agile. The product will remain in the cart for any further processing with just a click away.

·    Single click page checkout

With Adobe Commerce, your customers will enjoy quick and single-page payment procedures and no long and troublesome shopping experience.

·    Special Offers

Shopping carts are one of the best places for promoting several profitable discounts, offers, and coupons and thus increase the total transaction amount of the buyer.

·    Simplified Shipping

To improve your customers’ shopping experience, use a live shipping rate calculator to save on shipping & timely delivery.

·    Flourish as a brand

Adobe Commerce gives you open access to useful tools & helps you to establish and grow your business on the web and emerge as a brand in the coming time.

Top 10 Reasons and their solutions for Shopping Cart Abandonment

On average, eCommerce stores lose almost 75% of their sales due to cart abandonment.

1. Unexpected shipping cost

Hidden costs are the main reason your customers leave without purchasing as these costs cause instant displeasure and irritation. 

 The solution to these high shipping costs is either to remove them or bundle up this extra shipping cost into the product cost itself.

2. Burden of creating a new user account

Most customers want to do easy shopping with instant results without spending extra time and effort.

The solution: Avoid first-time buyers from forcefully creating an account and offer an option of guest checkout.

 3. Carrying out research to buy later

Today many online shoppers use the internet to research products, brands, and deals. 

Buyers will add items to a cart to easily refer some items for future purchases. 

Solution: Funnel with customer service-oriented emails and pop-ups such as “email my cart” or “visit summary” offers. 

 4. Fears about payment security

Payment security is one of the major cart abandonment reasons when your customers are concerned about security, design flaws, outdated layouts, missing images, and no SSL certificate.

Solution: The easiest way is via social proof forms to assure customers that you are a trustworthy store. Use customer testimonials, product reviews, endorsements, complete contact information, product return policy, and even faces and personal information of you and your workers.

5. Long and hassled checkout

Long and confusing checkout processes and unnecessary forms are majorly annoying to customers. They contribute to a poor experience, resulting in 28% cart abandonment.

Solution: Minimise form components, ask for necessary information and streamline your website’s navigation.

6. No coupon code

Most times if shoppers can’t find a coupon or promotional code, they leave and hunt for one elsewhere.

Solution: Auto-apply coupons whenever possible through emails or pop-ups.

On average, eCommerce stores lose almost 75% of their sales due to cart abandonment

7. Non availability of Express Shipping

Speed of shipping poses a decent threat to large purchases made during birthdays, anniversaries, holidays, or emergencies.

Solution: Impose higher express shipping charges as such customers are more willing to spend for quick in-time shipping.

8. Website had errors/crashes/ long loading issues

Website errors/crashes, and long loading times are other limits to completing a purchase.

Solution: Regularly go through your website, from the home page to checkout to ensure that your site is still up to date without any issues. 

9. Unsatisfactory Return Policy 

66% of shoppers are not satisfied with the generous return policy that restricts to less return time or charges applied to product returns in the form of shipping.

Solution: Track the number of returns and associated costs. Check if a free 30-day return is a profitable strategy for your business.

10. Credit Card problems and Lack of Customer Support

Customers expect service and convenience such as live chat during the session while making card payments.

Solution: Offer a live chat experience, 30-day free shipping, and a hassle-free payment gateway.

In short, have the best-in-class eCommerce store portal experience with Adobe Commerce and skyrocket your online store sales with 360° eCommerce solutions and the best eCommerce store development services. 

 

 

 

Managing a shopping cart. Managing a Shopping Cart | Adobe Commerce 2.4 User Guide. (2021, November 23). Retrieved April 28, 2022, from https://docs.magento.com/user-guide/sales/shopping-assisted-cart-manage.html

Author avatar
Minal Jain
https://247commerce.co.uk
Senior Content Writer

Post a comment

Your email address will not be published.